Ana içeriğe atla

HIZLI VE ÖFKELİ : 5G TEKNOLOJİSİ


 5G teknolojisi, kablosuz iletişim teknolojisinin beşinci neslidir. Ancak kullanıcılar bunu dünyanın gördüğü en hızlı, en sağlam teknolojilerden biri olarak bilecekler.

Daha hızlı indirmeler, çok daha düşük gecikme gibi avantajlar sağlayacak. Çalıştığımız iş ve oynadığımız oyunlar üzerinde ciddi bir etki anlamına geliyor. 5G'nin bağlantı avantajlarının, işletmeleri daha verimli hale getirmesi ve tüketicilerin her zamankinden daha fazla bilgiye daha hızlı erişmesini sağlaması bekleniyor. Çevrimiçi Otonom arabalar, akıllı topluluklar, endüstriyel IoT, kapsamlı eğitim gibi alanlar 5G ağlarına güvenecek. Çünkü 5G teknolojisi, 4G'den daha fazla bağlantı noktasına sahiptir ve daha iyi bant genişliği sunmaktadır.

5G nasıl çalışır?

Önceki dört mobil ağ neslinin tümü, yüzlerce fit uzunluğundaki makro hücre(Macrocell : Makrosel veya makrosit, cep telefonu şebekesinde yüksek güçlü bir hücre sitesi tarafından sunulan radyo kapsama alanını sağlayan bir hücredir. Genel olarak, makroseller mikro hücreden daha geniş kapsama alanı sağlar.) kuleleri kullanıyordu ve uzun mesafelerde iletim için büyük güç harcamaları gerektiriyordu.

5G biraz farklı çalışıyor. Bu yükseltilmiş mobil ağ, verimi en üst düzeye çıkarmak için birden çok banttan bir frekans kombinasyonu kullanıyor. 5G, geleneksel makro hücre kulelerine ek olarak, ultra yüksek hızlı ağ kapsama alanı oluşturmak için yeni milimetre dalga spektrum bantları için çok sayıda çok daha küçük mikro hücre kullanacak.


5G Ultra Geniş Bant ne kadar hızlı?

5G Ultra Geniş Bant, ağ teknolojisinin muazzam bir şekilde yükseltilmesini temsil eder. Göz açıp kapayıncaya kadar daha hızlı veri aktarım hızları, yüksek bant genişliği ve bağlantı için daha büyük fırsatlar sağlayacaktır.

Farkı ölçmenin bir yolu, mutlak hızdır. 5G Ultra Geniş Bant ağı, mevcut 4G ağından çok daha fazla hız sunma potansiyeline sahiptir.10 Gbps’ye kadar tahmin edilen 5G indirme hızıyla, yeni ağlar öncekilerden 100 kata kadar daha hızlı indirme hızına sahip olacak.

Endüstriyel, tarımsal ve ticari kullanım durumları için 5G’nin en büyük faydası, yüksek bant genişliği kapasitesi ve minimum ağ gecikme süreleri sağlamasıdır. 4G’nin sunduğu bant genişliğinin 5 katı kadar bant genişliği sunacaktır. 5G, yeni üretim ve dağıtım yöntemlerine yol açacaktır. İlk testler 5G’nin ağ gecikmesini yarıya indirebileceğini gösteriyor.

5G'nin Sektörlere Etkisi

  • Medya ve Eğlence

Geniş bant kullanılabilirliği, filmleri, TV’yi ve oyun oynamayı buluta taşımayı mümkün kıldı. 5G mevcuttaki arttırılmış gerçeklik, sanal gerçeklik vb. teknolojileri çok daha iyi bir seviyeye getirerek daha iyi bir medya deneyimi sunmayı hedefliyor. Son kullanıcılar, 4K, sürükleyici sanal gerçeklik (VR) deneyimlerinde ve 5G ağına bağlı cihazlarda oldukça duyarlı oyunların keyfini çıkarabilecekler, içerik yaratıcıları, bulut servis sağlayıcıları ve iletişim hizmet sağlayıcıları için daha fazla gelir fırsatlarına yol açabilecektir.

  • İmalat

5G’nin AI ile yakınlaşması ve edge computing, üretim zincirine katkısını Henry Ford’un ilk montaj hattını tanıttığından beri görülmemiş biçimde devrim yaratacaktır. Tedarik zinciri, envanter yönetimi ve kalite güvence işlemleri, IoT ve edge computing, otomasyon seviyelerini artıracak ve birim maliyetlerini azaltacaktır.

  • Sağlık hizmeti

Doktorlar ve hastalar için, 5G yeni bir bakım sınırını temsil eder. Diyabet yönetimi hakkında bireyselleştirilmiş önerilerde bulunmak için AI kullanan giyilebilir bir insülin pompası veya durdurulmuş bir kalbi otomatik ve güvenli bir şekilde yeniden başlatan akıllı implante edilmiş bir defibrilatöre ve anında hastanın kardiyoloğunu olayla ilgili bilgilerle bilgilendirir.


5G ile 4G Arasındaki Farklar

https://c8p2m7r6.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2020/07/5g-vs-4g-comparison.jpg

  • 5G, 4G'den 100 kata kadar daha hızlı.Örneğin, bir 4G ağı üzerinden yüksek tanımlı bir film indirmek ortalama 50 dakika sürer - 5G'de sadece dokuz dakika sürer.

  • 5G ve ağ dilimleme: Ağ dilimleme, sanal ağ kurulumunun çeşitli bölümlerinin, uygulamalar ve hizmetler için sundukları işlevlere göre ayrılmasını içerir. 5G’nin kullanıma sunulması bunu çözebilir. Çünkü 5G ağ dilimlemeyi çok daha kolay hale getirecektir. Ağ, şifreleme ve güvenliği uyarlamak için bölündüğünde ağın bir diliminden başka bir dilimine kaynakları yeniden atayarak hız, kapasite, kapsama alanına ihtiyaç duyar. Başka bir deyişle, bir binadaki her dairenin yalnızca yetkili kişilerin girmesine izin veren özel bir anahtarı olduğu gibi, her dilim de 5G SIM’inizde saklanacak olan sSIM olarak da bilinen belirli bir dilim SIM’ine güvenecektir.

  • Gecikme: 5G ile daha iyi performans aynı zamanda daha düşük gecikme oranı (bilgi gönderme ve alma arasındaki gecikme) anlamına gelir.4G için bu, insanların görsel uyaranlara tepki vermesi için gereken 250 milisaniyeden çok uzakta olmayan 200 milisaniyedir. 5G gecikme oranı önemli ölçüde daha düşüktür: sadece 1 milisaniyede.5G ağlarını hızlı bir şekilde bilgi göndermek ve almak için kullanmak, özellikle bağlantılı arabalar ve araçtan araca bilgi, sanal gerçeklik oyunları, uzaktan cerrahi operasyonlar ve çeviri yazılımı olmak üzere yeni hizmetlerin ve cihazların geliştirilmesine yardımcı olacaktır.Başka bir deyişle, IoT ve 5G mükemmel bir kombinasyon oluşturur.

  • 5G ayrıca daha fazla güvenlik ve düzenleme anlamına gelir.Ancak artan fırsatla birlikte artan risk de gelir, bu nedenle 5G’nin dağıtımı, güveni sağlamak için doğru güvenlik düzeyi sağlanacak halde gelmelidir. 5G, özel mobil ağların daha geniş dağıtımını ve üçüncü taraf tedarikçiler adına artan ağ erişimini görecek ve bunların tümü bilgisayar korsanları için fırsatların sayısını artıracaktır. Bu nedenle Avrupa Birliği, bu riskleri azaltmak için çözümler bulmak ve uygulamak için satıcılar, ağ operatörleri ve düzenleyiciler arasında bir diyalog çağrısında bulunuyor. Avrupa Birliği, 2018'de dünya çapında veri koruma referansı olarak belirleyen Avrupa Birliği Genel Veri Koruma Yönetmeliği(GDPR)’nin ardından, Avrupa Birliği eGizlilik Yönetmeliği’ni (ePR) hazırlıyor. Genel Veri Koruma Yönetmeliği, kişisel verileri korumayı amaçlar ve ePR, elektronik iletişimle ilgili olduğu için özellikle bireylerin gizliliğine odaklanır. Bu, örneğin, kişisel verilerin rumuzlaştırılması ve şifrelenmesiyle gerçekleştirilebilir. Yine 5G SIM, kullanıcının gizliliğinin koruyucusu rolünü oynar. Tüketiciler geleceğe bakarken 5G, daha geniş bir ekosistemde yeni bağlantı seviyeleri ve gelişmiş güven sağladığı için daha hızlı mobil internetten daha fazlası olacak. 5G ayrıca telekom operatörleri için fırsatlar ve zorluklar anlamına gelir.

Kaynaklar:

  • https://www.ericsson.com/en/5g/what-is-5g/5g-vs-4g
  • https://www.qualcomm.com/5g/what-is-5g
  • http://www.emfexplained.info/?ID=25916
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Macrocell
  • https://spectrum.ieee.org/video/telecom/wireless/everything-you-need-to-know-about-5g
  • https://www.delltechnologies.com/tr-tr/industry/telecom/index.htm
  • https://i4.hurimg.com/i/hurriyet/75/750x422/5fd9d2f067b0a9213c217cda.jpg

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mobil Uygulama Geliştirme: FLUTTER

Son zamanlarda merak sardığım konulardan biri de mobil uygulama geliştirme oldu. Küçücük bir uygulamanın bile verdiği çıktı ile mutlu olduğumu görünce mobil uygulama geliştirmekten zevk aldığımı hissettim. Araştırıp öğrenmeye başladım ve kısa sürede uygulama geliştirip ve bu uygulamayı kullanmak gerçekten güzel bir duyguydu. Şimdi sizlere geliştirdiğim basit bir Todo uygulamasından bahsedeyim. Flutter SDK ve Dart programlama dilini kullanarak çapraz platform çalışan yapılacaklar listesi uygulamasıdır. Bu uygulamada, verileri devamlılığını sağlamak için SQLite3 kullandım. Uygulama hem iOS hem de Android işletim sisteminde çalışmaktadır. Neden Flutter’ı Seçtim? ·  Flutter ile uygulamanızda yaptığınız bir değişikliği hot reload özelliği ile hızlı bir şekilde görebilirsiniz. Yani compile etmek(derlemek) için artık uzun süreler beklemeye gerek yok. Örnek vermek gerekirse Flutter ile varsayılan olarak gelen increment uygulamasını android sdk ile çalıştırmak ortalama 3 dakika

İNSAN SİNİR SİSTEMİNİN TAKLİDİ: YAPAY SİNİR AĞLARI

Yapay sinir ağları; beynin bir işlevi yerine getirme yönteminin matematiksel olarak modellenmesi ile tasarlanan sistemlerdir. Yapay sinir ağları, paralel dağıtılmış ağlar, bağlantılı ağlar, nuromorfik ağlar gibi adlarla da tanımlanmaktadır. Yapay sinir ağlarının ortaya çıkışından kısaca bahsetmem gerekirse; ilk yapay sinir ağı modeli 1943 yılında bir sinir hekimi olan Warren McCulloch ve bir matematikçi olan Walter Pitts tarafından “ Sinir Aktivitesinde Düşüncelere Ait Bir Mantıksal Hesap ( A Logical Calculus of Ideas Immanent in Nervous Activity )” başlıklı makale ile ortaya çıkarılmıştır. Öncelikle insanlarda bulunan sinir hücresinin yapısını ele alalım. Dentrites (Dendritler): Dendritler dışarıdan uyartıları alan ve hücre gövdesine ileten yapılardır. Dendritlerin çok sayıda olması, hücrelerin pek çok nörondan sinyal alma kapasitesini arttırır. Nucleus (Çekirdek): Akson boyunca işaretlerin periyodik olarak yeniden üretilmesini sağlayan yapılardır. Axon (Akson): Akson,

Davranışların İnterneti : IoB (Internet of Behaviors)

Bu yazımda yeni teknoloji trendleri içinde gördüğüm ve hayatımızda örnekleri olan fakat önümüzdeki zamanlarda daha çok hayatımızda olacak bir teknoloji konusu olan Davranışların İnterneti’ni ele alacağım.   Davranış İnterneti, çok çeşitli yeni veri kaynaklarıyla sonuçlanan cihazların birbirine bağlanması olan Nesnelerin İnterneti'nden (IoT) uzanır. Bu, geri bildirim döngüleri aracılığıyla eylemleri ve davranışları etkilemek için hem dijital hem de fiziksel dünyalardan gelen verileri bir araya getirir. IoB'nin yaptığı, bu verileri anlamlandırmak ve çevrimiçi satın alma veya belirli bir markayı takip etme gibi belirli insan davranışlarına eklemektir. Davranışın İnterneti, doğrudan bireylere odaklanan mevcut teknolojileri birleştirir. Yüz tanımadan konum izlemeye kadar, elde edilen verileri nakit satın alma veya cihaz kullanımı gibi ilişkili davranışsal olaylara bağlar. Kullanıcıların çevrimiçi etkinliklerinden toplanan verileri davranışsal psikoloji perspektifinden anlamak, tam o