IoT bulut hizmetleri, buluta veri toplama ve gönderme konusunda size yardımcı olur ve cihazları yönetmek için sağlamak için bilgileri bulur. Çevrimdışı modda bile cihazları kullanarak uygulamalarınızla kolayca etkileşime girebilirsiniz. AWS IoT platformunun en önemli özelliği cihaz yönetimidir.
Yeni bir araştırma raporuna göre IoT Altyapı Pazarı, 2024 yılına kadar 130 milyar ABD dolarını aşacak.
IoT bulut hizmetleri, ölçeklenebilirliği artırmaya yardımcı olur çünkü IoT cihazları, önemli amaçlarla bilgi paylaşımı için çok fazla depolama alanı gerektirir. Buluttaki IoT, kullanıcıların taleplerini artırmak için müşterilere büyük alan sağlamak için Microsoft Azure ile bağlanan StoneFly bulutu gibidir. Ayrıca, müşterilerin depolama gereksinimlerinin çözülmesine yardımcı olur.
IoT Platformu Nedir?
Nesnelerin İnterneti (IoT), sorunsuz çalışma ve işlem kolaylığı için cihazları uzaktan bağlamaya çalışır. Bir IoT platformu, cihaz sensörleri ve veri ağları arasındaki boşluğu doldurur. Arka uç uygulamasında kullanılan verilere ilişkin bir fikir sağlar. Bir IoT platformu, geliştiricilerin uygulamaları yaymasına, uzaktan veri toplamasına, güvenli bağlantı kurmasına ve sensör yönetimini yürütmesine olanak tanıyan bir dizi bileşendir.
Bir IoT platformu, cihazların bağlantısını yönetir ve geliştiricilerin yeni mobil yazılım uygulamaları oluşturmasına olanak tanır. Cihazlardan veri toplanmasını kolaylaştırır ve iş dönüşümünü sağlar. Farklı bileşenleri birbirine bağlayarak cihazlar arasında kesintisiz bir iletişim akışı sağlar.
IoT platformu, müşterilerin ihtiyaçlarının daha iyi anlaşılmasına yardımcı olur ve gereksinimlerini karşılayan ürünlerin oluşturulmasını kolaylaştırır. Kuruluşlara daha iyi karar vermeyi sağlayan operasyonlar hakkında daha fazla zeka ve görünürlük sağlar.
Edge/Fog Computing Mimarisi Nedir,Neden Önemlidir?
Edge Computing ve Fog Computing birçok benzerliği paylaşır. Esasen, her ikisi de buluta veri trafiğinin sağlayıcılarıdır. Uç bilgi işlem, verilerin üretildiği yerde, belirli bir uygulamanın ağının tam “ucunda” gerçekleşir. Bu, bir uç bilgisayarın belirli bir cihazın sensörlerine ve denetleyicilerine bağlandığı ve ardından verileri buluta gönderdiği anlamına gelir. Ancak, bu veri trafiği çok büyük ve verimsiz olabilir. Gerçekten ihtiyaç duyulan faydalı bilgilere ek olarak alakasız veriler buluta gönderilebilir. Ne yazık ki, doğrudan uç cihazlara bağlandığında bulutun bile kapasite, güvenlik ve verimlilik açısından sınırları vardır. Fog hesaplamaya girer.
Bir fog katmanıyla, uç sunucu verileri önce yerelleştirilmiş bir ağ üzerinden fog katmanına gönderir. Fog sunucusu bu verileri alır ve belirli parametrelere göre buluta göndermeye değip değmeyeceğine karar verir. Sonuç, trafiğin azalmasıdır. Basit sıcaklık okumaları için bu veri tasarrufu önemsiz görünebilir. Ancak, sürekli olarak karmaşık bilgileri veya resim veya video gibi büyük dosyaları aktardığınızı hayal edin. Bant genişliği ve gecikme üzerindeki etki, uygulamaya bağlı olarak çok büyük olabilir.
Bu ekstra katmana sahip olmanın faydaları nelerdir? İlk fayda, veri trafiğinin verimliliği ve gecikmede azalmadır. Bir fog katmanı uygulayarak, belirli gömülü uygulamanız için bulutun aldığı veriler çok daha az karmaşık hale gelir. Bir bulutun herhangi bir işlem yapmadan veya sonuç döndürmeden önce bir yığın gereksiz veriyi ayıklaması gerektiğinde, artık doğrudan fog katmanından aldığı verilere göre hareket edebilir.
Daha büyük resme bakıldığında, çok daha fazla fayda var. Bulut uygulamanız için ihtiyaç duyacağınız depolama miktarı çok daha düşük olacaktır. Bunun nedeni, bulutun yalnızca ilgili verileri depolaması ve işlemesidir. Veri aktarımı da daha hızlı olacaktır. Bunun nedeni, buluta gönderilen veri hacminin önemli ölçüde azalmasıdır.
Bilgi işlem cihazlarının sayısı arttıkça, ağlarımız talebe ayak uyduramadı, bu da uygulamaların daha yavaş ve/veya merkezi olarak barındırılmasının daha pahalı olmasına neden oldu.
Bilgi işlemi uç noktalara taşımak, ağ gecikmesi ve bant genişliği ile ilgili birçok sorunu ve maliyeti azaltmaya yardımcı olurken, daha önce pratik olmayan veya imkansız olan yeni uygulama türlerini de etkinleştirir.
Edge Computing Ne Şartlarda Kullanılır?
1. Kurumsal Edge Computing
Kurumsal edge computing senaryoları, çekirdekte, bir veri merkezinde veya bir bulut hizmeti olarak bir kurumsal veri deposu içerir. Kurumsal edge computing, kuruluşların uygulama hizmetlerini uzak konumlara genişletmesine olanak tanır.
Zincir perakendeciler, yeni hizmetler sunmak, mağaza içi deneyimleri iyileştirmek ve operasyonların sorunsuz çalışmasını sağlamak için giderek daha fazla kurumsal uç stratejisi kullanıyor. Bireysel mağazalar büyük miktarda bilgi işlem gücüyle donatılmamıştır, bu nedenle tek tip bir uygulama ortamını her mağazaya genişletirken veri depolamayı merkezileştirmek mantıklıdır.
2. Operasyon Edge Computing
Operasyonel edge computing senaryoları, operasyonel teknoloji ekiplerinin önemli katılımıyla endüstriyel edge cihazlarla ilgilidir. Operasyon edge computing, sahadaki verileri toplamak, işlemek ve bunlara göre hareket etmek için bir yerdir.
Operasyonel edge computing bilgi işlem, bazı üreticilerin, fabrika katındaki Endüstriyel Nesnelerin İnterneti (IIoT) sensörleri tarafından sağlanan verilerin gerçek zamanlı analizi yoluyla operasyonel ve iş verimliliği sorunlarını çözmek için yapay zeka ve makine öğreniminden (AI/ML) yararlanmasına yardımcı oluyor.
3. Sağlayıcı Edge Computing
Sağlayıcı edge computing senaryoları, bir telekomünikasyon şirketinde olduğu gibi, hem ağların oluşturulmasını hem de bunlarla birlikte sunulan hizmetlerin sunulmasını içerir. Servis sağlayıcı edge computing, müşterilere ve cihazlara yakın bilgi işlem ortamlarıyla güvenilirliği, düşük gecikme süresini ve yüksek performansı destekler.
Verizon gibi hizmet sağlayıcılar, 5G ağları dünyaya yayıldıkça ağlarını daha verimli olacak ve gecikmeyi azaltacak şekilde güncelliyor. Bu değişikliklerin çoğu mobil kullanıcılar tarafından görülmez, ancak sağlayıcıların maliyetleri düşürürken hızla daha fazla kapasite eklemesine olanak tanır.
Klasik IoT Cloud ve Fog Computing Cloud Karşılaştırması
Fog Computing ve IoT bulut bilişim dışarıdan benzer görünse de, endüstriyel Nesnelerin İnterneti çözümlerinin farklı katmanlarını oluştururlar. Her iki teknolojinin de farklılık gösterdiği birkaç örnek verecek olursam;
1. Mimari
Fog computing mimarisi dağıtılır ve istemci cihazlarına mümkün olduğunca yakın yerleştirilmiş milyonlarca küçük düğümden oluşur. Bir ağ oluşturan birkaç katmandan oluşan hiyerarşik ve düz bir mimariye sahiptir. Öte yandan, bulut mimarisi merkezileştirilmiştir. Büyük veri merkezleri, istemci cihazlarından çok uzakta olan dünyanın her yerinde bulunmaktadır.
2. Cihazlarla İletişim
Fog computing, donanım ve veri merkezleri arasındaki boşluğu doldurur ve bu nedenle son kullanıcılara daha yakındır. Fog katmanı olmadan bulut, cihazlarla doğrudan etkileşime girerek çok zaman alıcı hale gelir.
3. Veri İşleme
Fog computing bilişiminde veri işleme ve depolama, gerçek zamanlı kontrol için çok önemli olan bilgi kaynağına yakın gerçekleşir. Fog, buluta göndermek için kaynaklarını kullanarak birden çok veri kaynağından gelen verilerin işlenip işlenmeyeceğine karar verir. Bulut bilişim çözümünde, aynı şey bilgi kaynağından uzakta, uzak veri merkezleri aracılığıyla gerçekleşir.
4. Hesaplama Yetenekleri
IoT Cloud computing yetenekleri, fog computing ile karşılaştırıldığında daha yüksektir.
5. Düğüm Sayısı
Fog, milyonlarca küçük düğümden oluşurken, bulutta yalnızca birkaç büyük sunucu düğümü bulunur.
6. Analiz
Fog, cihaz ve son kullanıcılar arasındaki anında yanıt verme özelliği nedeniyle kısa vadeli analizler gerçekleştirir. Ancak cloud computing, yavaş yanıt verme özelliğinden dolayı uzun vadeli analizleri amaçlar.
7. Güvenlik
Fog computing, çeşitli güvenlik önlemleri ve protokolleri kullanarak siber tehdit ve veri sızıntısı riskini çok daha düşük hale getirir. Ayrıca, dağıtılmış bir mimariye sahiptir. Ancak, IoT cloud computing internet bağlantısı olmadan mümkün değildir. Ayrıca merkezi olduğu için herhangi bir siber tehdit riski daha yüksektir.
Bir sonraki yazımda IoT Platformlarının kullandığı protokolleri sizlerle paylaşacağım.
Referanslar
[1] https://www.redhat.com/en/topics/edge-computing/approach
Yorumlar
Yorum Gönder