Ana içeriğe atla

Linux Için Windows Altsistemi:WSL

 

Windows 10’da desteklenen Linux dağıtımlarından birini kurmak için Linux için Windows Altsistemi’ni kullanmayı aktaracağım.

https://ubuntu.com/wsl

Linux için Windows Alt Sisteminin yükleme işlemi sırasında seçim yapabileceğiniz iki farklı sürümü vardır. WSL 2 daha iyi bir genel performansa sahiptir ve kullanmanızı öneririm. Sisteminiz WSL 2'yi desteklemiyorsa veya sistemler arası dosya depolaması gerektiren belirli bir durumunuz varsa, WSL 1'i kullanmanızı öneririm.

İlk olarak Linux için Windows Alt Sistemini etkinleştireceğiz.
Windows’a herhangi bir Linux dağıtımını yüklemeden önce, “Linux için Windows Alt Sistemi” isteğe bağlı özelliğini etkinleştirmelisiniz.
PowerShell'i Yönetici olarak çalıştırın. Ve aşağıdaki komutu girin.
dism.exe /online /enable-feature /featurename:Microsoft-Windows-Subsystem-Linux /all /norestart

Şimdi diğer adıma geçmenizi, WSL 2'yi güncellemenizi öneririm, ancak yalnızca WSL 1'i yüklemek istiyorsanız, şimdi bilgisayarınızı yeniden başlatabilir ve tercih ettiğiniz Linux dağıtımını yükleyebilirsiniz. WSL 2'ye güncellemek için, bilgisayarınızın yeniden başlamasını bekleyin ve sonraki adıma geçin.

WSL 2'ye güncellemek için Windows 10 kullanıyor olmanız gerekmektedir.

Sistem Gereksinimleri;

  • X-64 sistemleri için; Sürüm 1903 veya üzeri, Derleme 18362 veya üzeri olması gerekmektedir.
  • ARM64 sistemleri için; Sürüm 2004 veya üstü, Derleme 19041 veya üstü olması gerekmektedir.
  • 18362'den daha düşük yapılar WSL 2'yi desteklemez. Windows sürümünüzü güncellemek için Windows Güncelleme Asistanı’nı kullanmalısınız.(Sürümünüzü ve yapı numaranızı kontrol etmek için Windows tuşu + R’yi seçin, winver yazıp görebilirsiniz).

Sonraki adım ise Sanal Makine özelliğini etkinleştirmektir. WSL 2'yi kurmadan önce, isteğe bağlı Sanal Makine Platformu özelliğini etkinleştirmelisiniz.

PowerShell'i Yönetici olarak çalıştırın. Ve aşağıdaki komutu girin.
dism.exe /online /enable-feature /featurename:VirtualMachinePlatform /all /norestart

WSL kurulumunu tamamlamak ve WSL 2'ye güncellemek için bilgisayarınızı yeniden başlatmanız gerekmektedir.

Bilgisayarınız yeniden başladığında Linux çekirdek güncelleme paketini indirmelisiniz.

İndirilen güncelleme paketini çalıştırın. (Yükseltilmiş izinler istenir, bu kurulumu onaylamak için “evet” i seçin.)

Kurulum tamamlandıktan sonra, bir sonraki adıma geçin — WSL 2'yi yeni Linux dağıtımlarını kurarken varsayılan sürümünüz olarak ayarlayın. (Yeni Linux kurulumlarınızın WSL 1 olarak ayarlanmasını istiyorsanız bu adımı atlayın).

WSL 2'yi varsayılan sürümünüz olarak ayarlamalısınız.

PowerShell'i Yönetici olarak çalıştırın. 
Yeni bir Linux dağıtımı yüklerken WSL 2'yi varsayılan sürüm olarak ayarlamak için bu komutu çalıştırın:
wsl --set-default-version 2

Tercih ettiğiniz Linux dağıtımınızı kurmak için Microsoft Store’u açın ve favori Linux dağıtımınızı seçin. Ve indirin.

Benim tercih ettiğim Linux Dağıtımı:

Yeni kurulan bir Linux dağıtımını ilk kez başlattığınızda, bir konsol penceresi açılır ve dosyaların sıkıştırmasının çözülmesi ve bilgisayarınızda depolanması için bir veya iki dakika beklemeniz istenmektedir. Gelecekteki tüm kurulumlar bir saniyeden az sürecektir.

Daha sonra yeni Linux dağıtımınız için bir kullanıcı hesabı ve parola oluşturmanız gerekecektir.

Bu adımları tamamladığınızda “TEBRİKLER! Windows işletim sisteminizle tamamen entegre olan bir Linux dağıtımını başarıyla yüklediniz ve kurdunuz!” uyarısı karşınıza gelecektir.

Kurulumunuz başarıyla tamamlanmış olacaktır. Herhangi bir adımda yaşayacağınız sorun olursa safaburakbahceci29@gmail.com adresinden bana ulaşabilirsiniz.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mobil Uygulama Geliştirme: FLUTTER

Son zamanlarda merak sardığım konulardan biri de mobil uygulama geliştirme oldu. Küçücük bir uygulamanın bile verdiği çıktı ile mutlu olduğumu görünce mobil uygulama geliştirmekten zevk aldığımı hissettim. Araştırıp öğrenmeye başladım ve kısa sürede uygulama geliştirip ve bu uygulamayı kullanmak gerçekten güzel bir duyguydu. Şimdi sizlere geliştirdiğim basit bir Todo uygulamasından bahsedeyim. Flutter SDK ve Dart programlama dilini kullanarak çapraz platform çalışan yapılacaklar listesi uygulamasıdır. Bu uygulamada, verileri devamlılığını sağlamak için SQLite3 kullandım. Uygulama hem iOS hem de Android işletim sisteminde çalışmaktadır. Neden Flutter’ı Seçtim? ·  Flutter ile uygulamanızda yaptığınız bir değişikliği hot reload özelliği ile hızlı bir şekilde görebilirsiniz. Yani compile etmek(derlemek) için artık uzun süreler beklemeye gerek yok. Örnek vermek gerekirse Flutter ile varsayılan olarak gelen increment uygulamasını android sdk ile çalıştırmak ortalama 3 dakika

İNSAN SİNİR SİSTEMİNİN TAKLİDİ: YAPAY SİNİR AĞLARI

Yapay sinir ağları; beynin bir işlevi yerine getirme yönteminin matematiksel olarak modellenmesi ile tasarlanan sistemlerdir. Yapay sinir ağları, paralel dağıtılmış ağlar, bağlantılı ağlar, nuromorfik ağlar gibi adlarla da tanımlanmaktadır. Yapay sinir ağlarının ortaya çıkışından kısaca bahsetmem gerekirse; ilk yapay sinir ağı modeli 1943 yılında bir sinir hekimi olan Warren McCulloch ve bir matematikçi olan Walter Pitts tarafından “ Sinir Aktivitesinde Düşüncelere Ait Bir Mantıksal Hesap ( A Logical Calculus of Ideas Immanent in Nervous Activity )” başlıklı makale ile ortaya çıkarılmıştır. Öncelikle insanlarda bulunan sinir hücresinin yapısını ele alalım. Dentrites (Dendritler): Dendritler dışarıdan uyartıları alan ve hücre gövdesine ileten yapılardır. Dendritlerin çok sayıda olması, hücrelerin pek çok nörondan sinyal alma kapasitesini arttırır. Nucleus (Çekirdek): Akson boyunca işaretlerin periyodik olarak yeniden üretilmesini sağlayan yapılardır. Axon (Akson): Akson,

WEB’I GÜÇLENDIREN PROTOKOL : HTTP

1990 yılından beri dünya çapında ağ üzerinde kullanılan bir iletişim protokolüdür. Http’nin açılımı “Hyper Text Transfer Protocol” yani “Hiper Metin Transfer Protokolü“dür. HTTP protokolü ağ üzerinden web sayfalarının görüntülenmesini sağlayan protokoldür. HTTP  protokolü  istemci (PC) ile sunucu (server) arasındaki alışveriş kurallarını belirler. Port olarak ise  80  portunu kullanır. İstemci sunucuya bir istek gönderir. Bu istek Internet Explorer, Google Chrome veya Mozilla Firefox gibi web browser’lar aracılığıyla iletilir. Sunucu bu isteği alır. Apache   veya IIS   gibi web  sunucu  programları aracılığıyla cevap verir. HTTP İLE İLETİŞİM Bu iletişim aslında sadece iki kelime üzerine kuruludur. Request, Türkçe anlamı ile istek ve diğeri de response yani cevap... Kullanıcı tarafından görüntülenmek istenen adresle birlikte, sunucuya bir request yani istek yollanmış olur. Bu istek, sunucu tarafından değerlendirilir. İşin cevap kısmında eğer kullanıcının girmesi