Ana içeriğe atla

Davranışların İnterneti : IoB (Internet of Behaviors)


Bu yazımda yeni teknoloji trendleri içinde gördüğüm ve hayatımızda örnekleri olan fakat önümüzdeki zamanlarda daha çok hayatımızda olacak bir teknoloji konusu olan Davranışların İnterneti’ni ele alacağım.


 Davranış İnterneti, çok çeşitli yeni veri kaynaklarıyla sonuçlanan cihazların birbirine bağlanması olan Nesnelerin İnterneti'nden (IoT) uzanır. Bu, geri bildirim döngüleri aracılığıyla eylemleri ve davranışları etkilemek için hem dijital hem de fiziksel dünyalardan gelen verileri bir araya getirir. IoB'nin yaptığı, bu verileri anlamlandırmak ve çevrimiçi satın alma veya belirli bir markayı takip etme gibi belirli insan davranışlarına eklemektir.

Davranışın İnterneti, doğrudan bireylere odaklanan mevcut teknolojileri birleştirir. Yüz tanımadan konum izlemeye kadar, elde edilen verileri nakit satın alma veya cihaz kullanımı gibi ilişkili davranışsal olaylara bağlar. Kullanıcıların çevrimiçi etkinliklerinden toplanan verileri davranışsal psikoloji perspektifinden anlamak, tam olarak IoB'nin yaptığı şeydir! Verilerin nasıl anlaşılacağı ve bu anlayışın insan psikolojisi perspektifinden yeni ürünler yaratmak ve pazarlamak için nasıl uygulanacağı IoB kapsamındadır.

IoB ve IoT'nin Birleşik Etkisi

Davranış İnterneti, IoT'nin bir uzantısıdır. Bu konuda daha fazla bilgi edinmeye çalışalım. Şirketler, alışkanlıklarımızı değiştirmeye ikna etmek için Nesnelerin İnterneti'ni kullanmaktadır. IoT, bireyleri faaliyetleriyle birbirine bağladığı için Davranışın İnterneti ardından gelen bir konu olarak karşımıza çıktı. 

IoB'yi üç disiplinin bir karışımı olarak düşünecek olursak şunlar olurlar;

lTeknoloji

lAnalitik veriler

lPsikoloji, insan davranışlarının incelenmesidir.

Duygular, seçimler, büyütmeler ve arkadaşlık, teknolojiyi kullandığımızda incelediğimiz davranış biliminin dört alanıdır.

IoT tarafından sağlanan veriler aracılığıyla bizi tanıyan şirketler artık IoB tarafından sağlanan verileri kullanarak davranışlarımızı etkileyebilir. Beslenmenizi, uyku alışkanlıklarınızı, kalp atış hızınızı veya kan şekeri seviyenizi kontrol etmek için bir akıllı telefon sağlık uygulaması kullanmayı düşünün. Uygulama, potansiyel olarak tehlikeli durumlar hakkında sizi uyarabilir ve daha olumlu veya arzu edilen bir sonuca yol açacak davranış değişiklikleri önerebilir. 

Şu anda şirketler, amaçlanan hedefleri olan Allstate davranışına (genellikle satın alma) ulaşmak için davranışlarımızı izlemek ve etkilemeye çalışmak için çoğunlukla IoT ve IoB kullanıyor.

Davranışların İnterneti (IoB) Örnek Senaryolar

1. Bir kişinin diyetini, egzersizini, kilosunu, uyku düzenini, nabzını, stres seviyesini, oksijen seviyesini, kan şekeri seviyesini ve benzerlerini izleyebilen bir sağlık uygulaması, bu değerlerden herhangi birinin dikkat gerektirmesi durumunda kullanıcıyı uyarabilir. Sağlık hizmeti sağlayıcılarından yardım veya tavsiye isteyebilir ve olumlu bir sonuç için çalışabilirler.

2. IoT özellikli arabalar, bir kişinin sürüş davranışıyla ilgili verileri toplar. IoB'nin yardımıyla bu veriler, aşağıdaki gibi soruları yanıtlamak için insanların sürüş davranışlarını ayrıntılı olarak analiz etmek için kullanılabilir: Arabayı nereye sürüyor? Aracı ne sıklıkla kullanıyor? Bu veriler, sigorta şirketleri tarafından, sürücünün davranışını etkilemek için ürünlerini fiyatlandırmak için kullanılabilir.

Davranış İnternetinin Avantajları

1. Tüketici davranışlarını anlamayı sağlar

Davranışsal psikoloji ile Davranış İnternetinin temel nedeni insan davranışlarını incelemek, tanımak ve yorumlamaktır. Bu, çok sayıda teknolojinin kullanımı yoluyla insanların benzersiz durumlarda nasıl davrandığını izleyerek yapılır. Örneğin, birçok ajans, bir kullanıcının davranışını zaman içinde belirli bir faktörde incelemek için yüz itibarını kullanır.

2. Tüketici deneyimini iyileştirmeyi sağlar

Davranışın İnterneti, ajansların tüketici davranışları hakkında her şeyi bilmelerine yardımcı olduğundan, müşterilerin tam olarak istediklerini sağlamalarına olanak tanır. Müşteriler maceraları boyunca olumlu sıkıntılarla karşılaşırlarsa, acenteler bunlarla başa çıkabilir ve böylece müşterilerin genel zevkini artırabilir. Bu şekilde, tüketici sadakatini uzun süre sabit tutabilirler (ve inceleyebilirler).

3. Verileri değerli bilgilere dönüştürmeye sağlar 

Şirketler internet aracılığıyla tüketici davranışlarıyla ilgili çeşitli gerçekleri toplarlar. Ancak, bu gerçekler analiz edilene ve verimli bir şekilde kullanıma yerleştirilene kadar, hemen hemen anlamsızdır. Davranışın İnterneti, bu kişilerin gerçek cihazlarını, müşterileri hakkında her şeyi bilerek şirketlerin iş performanslarını geliştirmelerine yardımcı olabilecek değerli kayıtlara dönüştürür.

Ayrıca, Davranışın İnterneti, gerçeklerin birkaç kişi aracılığıyla toplanmasına izin verir. Bu nedenle, ajanslar, bir tüketicinin tüm macerasını, iyileştirmenin know-how faktörlerinin başından sonuna kadar denetleyebilir. Böylece, Davranışın İnterneti, şirketlerin müşterilerinin ayak izlerini takip etmelerine yardımcı olur.

4. Etkili pazarlama sağlar

Davranışın İnterneti'nin altına giren analitik ile ajanslar, tüketici psikolojisini ortaya çıkaran gerçeklere girme hakkını elde ediyor. Bu kayıt, müşterilerini neyin harekete geçirdiğine dair içgörüler kazanarak daha yüksek genel performansın üstesinden gelmelerine yardımcı olur. Her şeyi bilmek, satış faktörüyle ilgili ticari ve gerçek zamanlı bildirimlere odaklanmalarını sağlar. Ayrıca, ajanslara yolculuklarında müşterilere benzersiz faktörlerle dokunmaları için yeni bir yol sunar. Tom Cruise'u, "Azınlık Raporu"nda, pazarlama büfeleri ve reklam panoları yalnızca onun için doğrudan reklamları yansıttığı için takip edilirken hatırlıyor musunuz? Bu bizi bir sonraki konumuz olan Davranışın İnternetinin Risklerine getiriyor. 

Davranışın İnterneti (IoB) Dezavantajları

 1. Siber güvenlik

Davranışların İnterneti ile ilgili bir numaralı konu, gerçeklerin nasıl toplandığı ve saklandığıdır. Davranışın İnterneti, siber suçluların yararlanabileceği büyük bir veri tabanıdır. Etik olmayan kullanıcıların eline düşerse, müşterilerle ilgili özel bilgiler de tehlikeye girebilir. Ancak, birçok kurum ve işletme bu sorunu çözmeye başladı. Yeni siber güvenlik protokolleri, Davranışın İnterneti teknolojisinin kullanımını daha güvenli hale getiren yaşam tarzlarına da girebilir.

Bununla birlikte, Davranışın İnterneti, reklam ve pazarlamayı müthiş (ve potansiyel olarak güçlü) bir ölçüde genişletmesi beklenen yenilikçi bir fikirdir.

2. Gizlilik Endişeleri

Ajanslar, müşterilerinin ruh halleri, davranışları, beğenileri ve hoşlanmadıkları şeyler hakkında büyük miktarda bilgi topladığında, müşterilerin gizlilik haklarını kullanma şansı olur.

Kaynaklar

https://techvice.org/blog/popular/internet-of-behavior/

https://axiosholding.com/say-hello-to-the-internet-of-behaviors-what-is-it-why-you-should-care/ 

https://www.analyticsinsight.net/what-is-internet-of-behaviour-iob-the-negative-side-explained/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mobil Uygulama Geliştirme: FLUTTER

Son zamanlarda merak sardığım konulardan biri de mobil uygulama geliştirme oldu. Küçücük bir uygulamanın bile verdiği çıktı ile mutlu olduğumu görünce mobil uygulama geliştirmekten zevk aldığımı hissettim. Araştırıp öğrenmeye başladım ve kısa sürede uygulama geliştirip ve bu uygulamayı kullanmak gerçekten güzel bir duyguydu. Şimdi sizlere geliştirdiğim basit bir Todo uygulamasından bahsedeyim. Flutter SDK ve Dart programlama dilini kullanarak çapraz platform çalışan yapılacaklar listesi uygulamasıdır. Bu uygulamada, verileri devamlılığını sağlamak için SQLite3 kullandım. Uygulama hem iOS hem de Android işletim sisteminde çalışmaktadır. Neden Flutter’ı Seçtim? ·  Flutter ile uygulamanızda yaptığınız bir değişikliği hot reload özelliği ile hızlı bir şekilde görebilirsiniz. Yani compile etmek(derlemek) için artık uzun süreler beklemeye gerek yok. Örnek vermek gerekirse Flutter ile varsayılan olarak gelen increment uygulamasını android sdk ile çalıştırmak ortalama 3 dakika

İNSAN SİNİR SİSTEMİNİN TAKLİDİ: YAPAY SİNİR AĞLARI

Yapay sinir ağları; beynin bir işlevi yerine getirme yönteminin matematiksel olarak modellenmesi ile tasarlanan sistemlerdir. Yapay sinir ağları, paralel dağıtılmış ağlar, bağlantılı ağlar, nuromorfik ağlar gibi adlarla da tanımlanmaktadır. Yapay sinir ağlarının ortaya çıkışından kısaca bahsetmem gerekirse; ilk yapay sinir ağı modeli 1943 yılında bir sinir hekimi olan Warren McCulloch ve bir matematikçi olan Walter Pitts tarafından “ Sinir Aktivitesinde Düşüncelere Ait Bir Mantıksal Hesap ( A Logical Calculus of Ideas Immanent in Nervous Activity )” başlıklı makale ile ortaya çıkarılmıştır. Öncelikle insanlarda bulunan sinir hücresinin yapısını ele alalım. Dentrites (Dendritler): Dendritler dışarıdan uyartıları alan ve hücre gövdesine ileten yapılardır. Dendritlerin çok sayıda olması, hücrelerin pek çok nörondan sinyal alma kapasitesini arttırır. Nucleus (Çekirdek): Akson boyunca işaretlerin periyodik olarak yeniden üretilmesini sağlayan yapılardır. Axon (Akson): Akson,