Ana içeriğe atla

DEVOPS’U DEVOPS YAPAN ARAÇLAR


Monit, Unix ve Linux için ücretsiz, açık kaynaklı bir süreç denetim aracıdır. Monit ile sistem durumu doğrudan komut satırından veya yerel HTTP web sunucusu üzerinden görüntülenebilir. Monit, hata durumunda otomatik bakım, onarım ve anlamlı nedensel eylemler gerçekleştirebilir.
Datadog, SaaS tabanlı bir veri analizi platformu aracılığıyla sunucuların, veritabanlarının, araçların ve hizmetlerin izlenmesini sağlayan bulut ölçekli uygulamalar için bir izleme hizmetidir.
WhiteSource açık kaynaklı bir güvenlik ve lisans uyumluluğu yönetim platformudur. 2011 yılında Ron Rymon, Azi Cohen ve Rami Sass tarafından kuruldu.WhiteSource Bolt GitHub veya Azure DevOps ortamınızdaki açık kaynaklı güvenlik açıklarını bulup düzeltecek WhiteSource tarafından sunulan ücretsiz bir güvenlik aracıdır.


Jenkins ücretsiz ve açık kaynaklı bir otomasyon sunucusudur. Bina, test ve devreye alma ile ilgili yazılım geliştirme bölümlerinin otomatikleştirilmesine yardımcı olarak, sürekli entegrasyon ve sürekli teslimatı kolaylaştırır. Apache Tomcat gibi sunucu uygulamaları kaplarında çalışan sunucu tabanlı bir sistemdir.


Selenyum, web uygulamalarını test etmek için taşınabilir bir çerçevedir. Selenium, bir test komut dosyası dili öğrenmeye gerek kalmadan fonksiyonel testleri yazmak için bir oynatma aracı sağlar.

Vagrant, taşınabilir sanal yazılım geliştirme ortamları oluşturmak ve sürdürmek için açık kaynaklı bir yazılım ürünüdür; VirtualBox, KVM, Hyper-V, Docker kapsayıcıları, VMware ve AWS için. Geliştirme verimliliğini artırmak için sanallaştırmaların yazılım yapılandırma yönetimini basitleştirmeye çalışır.


PagerDuty işletmelerin marka itibarlarını artırmalarına yardımcı olan bir DevOps aracıdır. Sürekli teslimat stratejisini destekleyen olay yönetimi çözümüdür. Ayrıca, DevOps ekiplerinin yüksek performanslı uygulamalar sunmasına olanak tanır.


Prometheus olay izleme ve uyarı için kullanılan ücretsiz bir yazılım uygulamasıdır. Esnek sorgular ve gerçek zamanlı uyarı ile HTTP çekme modeli kullanılarak oluşturulan bir zaman serisi veritabanında gerçek zamanlı metrikleri kaydeder.

Ganglia, yüksek performanslı bilgi işlem sistemleri, kümeler ve ağlar için ölçeklenebilir, dağıtılmış bir izleme aracıdır. Yazılım, CPU yük ortalamaları veya birçok düğüm için ağ kullanımı gibi metrikleri kapsayan canlı veya kaydedilmiş istatistikleri görüntülemek için kullanılır.



Snort açık kaynak bir saldırı tespit ve saldırı engelleme sistemidir ve ilk olarak 1998 yılında Martin Roesch tarafından geliştirilmiştir. Snort, kurucusu yine Martin Roesch olan Sourcefire adlı şirket tarafından geliştirilmektedir.Gerçek zamanlı trafik analizi ve paket kayıtlarına izin verir.Ayrıca sisteme yönelik kötü niyetli saldırıları da açığa çıkarır.
San Francisco, Kaliforniya'da bulunan ve Web tarzı bir arayüz aracılığıyla makine tarafından üretilen büyük verileri aramak, izlemek ve analiz etmek için yazılım üreten bir Amerikan kamu çokuluslu şirketidir.Splunk, makine verilerinin herkes için erişilebilir, kullanışlı ve değerli olmasını sağlayan bir araçtır. DevOps ekiplerine operasyonel zeka sunar. Şirketlerin daha üretken, rekabetçi ve güvenli olmalarına yardımcı olur.


Nagios Core olarak bilinen Nagios, sistemleri, ağları ve altyapıyı izleyen ücretsiz ve açık kaynaklı bir bilgisayar yazılımı uygulamasıdır. Nagios, sunucular, anahtarlar, uygulamalar ve hizmetler için izleme ve uyarı hizmetleri sunar. İşler ters gittiğinde kullanıcıları uyarır ve sorun çözüldüğünde ikinci kez uyarır.

Chef Software, Inc., merkezi Seattle, Washington'da bulunan ve bilgi teknolojisi departmanlarının sunucuları ve uygulamaları yapılandırma, dağıtma ve ölçeklendirme işlemlerini otomatikleştirmelerine izin veren yazılım üreten bir Amerikan şirketidir.Chef hız, ölçek ve tutarlılık elde etmek için kullanışlı bir DevOps aracıdır. Bulut tabanlı bir sistemdir. Karmaşık görevleri kolaylaştırmak ve otomasyon gerçekleştirmek için kullanılabilir.

Sumo Logic, güvenlik, operasyonlar ve BI kullanımlarına odaklanan bulut tabanlı bir makine veri analizi şirketidir. Gerçek zamanlı BT bilgileri sağlamak için makine tarafından oluşturulan büyük verilerden yararlanan günlük yönetimi ve analiz hizmetleri sunar.


OverOps, San Francisco, CA ve Tel Aviv, İsrail merkezli bir yazılım analiz şirketidir. Şirket, kod olaylarını gerçek zamanlı olarak analiz etmek için statik ve dinamik bir kod analiz teknolojisi geliştirir. Teknolojinin odağı büyük ölçekli Java ve Scala kod tabanlarıdır. 


Consul, ilk olarak 2014 yılında DNS tabanlı hizmet keşfi için yayınlanan bir yazılımdır ve dağıtılmış KV depolama, segmentasyon ve yapılandırma sağlar. Kayıtlı hizmetler ve düğümler bir DNS arayüzü veya bir HTTP arayüzü kullanılarak sorgulanabilir.


Docker, "konteynerleştirme" olarak da bilinen işletim sistemi seviyesinde sanallaştırma sağlayan bir bilgisayar programıdır. İlk sürümü 2013'te yayınlanmıştır. Docker, "konteyner" adı verilen yazılım paketlerini çalıştırmak için kullanılmaktadır.DevOps ekiplerinin dağıtık uygulamalar oluşturmasına, göndermesine ve çalıştırmasına izin verir. Kullanıcıların bileşenlerden uygulamaları bir araya getirmelerine ve birlikte çalışmalarına olanak tanır.


Salt, olay odaklı BT otomasyonu, uzaktan görev yürütme ve yapılandırma yönetimi için Python tabanlı, açık kaynaklı bir yazılımdır.Saltstack gerçek zamanlı günlükleri, hata sorgularını ve daha fazlasını doğrudan iş istasyonuna gösterir.


CFEngine, Mark Burgess tarafından yazılan açık kaynaklı bir yapılandırma yönetim sistemidir.CFEngine konfigürasyon yönetimi için ideal bir araçtır. Ekiplerin büyük ölçekli karmaşık altyapıları otomatikleştirmelerine yardımcı olur.



Capistrano açık kaynak kodlu, web uygulamalarını web sunucularına yüklemekte kullanılan bir araç. Capistrano, web uygulamalarının her bir yüklemesi için sürüm bilgisi oluşturarak, uygulamayı kullanıma hazırlayana kadar yapılacak işlemleri otomatize eder.


Ansible bilgisayarları yapılandırmak ve yönetmek için kullanılan bir özgür yazılım platformu. Çok uçlu yazılım dağıtımını, özel amaçlı görev yürütmeyi ve yapılandırma yönetimini birleştirir. Uçları SSH veya PowerShell üzerinden yönetir ve üzerilerinde Python kurulmuş olmasına ihtiyaç duyar. 

Icinga açık kaynaklı bir bilgisayar sistemi ve ağ izleme uygulamasıdır. Başlangıçta 2009 yılında Nagios sistem izleme uygulamasının bir çatalı olarak oluşturuldu.Icinga paralel olarak iki daldan oluşan bir DevOps aracıdır. Icinga ve Icinga2 DevOps mühendislerinin projeler için en uygun işlemleri seçmelerini sağlar.


Juju, Canonical Ltd tarafından geliştirilen açık kaynaklı bir uygulama modelleme aracıdır. Juju, geniş bir kamu ve özel bulut hizmetlerinde hızlı bir şekilde dağıtılmasını, yapılandırılmasını, ölçeklendirilmesini, entegre edilmesini ve operasyonel görevlerin yerine getirilmesini kolaylaştırarak günümüz yazılımlarının işletim yükünü azaltmaya odaklanmaktadır. 


Scalyr, Inc., San Mateo, Kaliforniya merkezli bir sunucu günlüğü izleme araçları sağlayıcısıdır. 2011 yılında kuruldu ve teknolojisi satın alınan ve Google Dokümanlar haline gelen Writely'nin eski baş mühendisi ve kurucusu Steve Newman tarafından kuruldu.Scalyr yüksek hızlı sunucu izleme ve log yönetimi için bir DevOps platformudur. Log toplayıcısı modülü tüm uygulama, web, süreç ve sistem günlüklerini toplar.

Programcılıkta, Puppet bir açık kaynak yapılandırma yönetimi aracıdır. Birçok Unix benzeri sistemde ve Microsoft Windows'ta çalışır ve sistem yapılandırmasını tanımlamak için kendi bildirimsel programlama dilini kullanır. Puppet, 2005 yılında Luke Kanies tarafından kurulmuş olan Puppet Labs tarafından üretilmiştir.Puppet kurumsal bir DevOps aracıdır. Takımın boyutunu genişletmeden tüm altyapının kod olarak yönetilmesini sağlar.

Graylog, Houston, Teksas merkezli bir log yönetim yazılımı şirketidir. Eskiden Torch olan Graylog, 2009 yılında Lennart Koopmann tarafından kuruldu ve Hamburg, Almanya'da açık kaynaklı bir proje olarak başladı. Global karargah Teksas, Houston'dedir.Graylog güçlü bir log yönetimi ve DevOps aracıdır. SSH girişlerini ve sıra dışı etkinlikleri izlemek için birçok kullanım durumu vardır.
UpGuard Inc., Alan Sharp-Paul, Leo Venegas ve Mike Baukes tarafından kurulmuş bir Avustralya siber güvenlik şirketi; ve şu anda California, Mountain View'da bulunmaktadır.UpGuard DevOps’un dünya çapındaki ekiplerine teknolojilerinde görünürlük kazanmalarına yardımcı olur. Puppet, Chef ve Ansible gibi popüler otomasyon platformlarıyla sorunsuz bir şekilde bütünleşir.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mobil Uygulama Geliştirme: FLUTTER

Son zamanlarda merak sardığım konulardan biri de mobil uygulama geliştirme oldu. Küçücük bir uygulamanın bile verdiği çıktı ile mutlu olduğumu görünce mobil uygulama geliştirmekten zevk aldığımı hissettim. Araştırıp öğrenmeye başladım ve kısa sürede uygulama geliştirip ve bu uygulamayı kullanmak gerçekten güzel bir duyguydu. Şimdi sizlere geliştirdiğim basit bir Todo uygulamasından bahsedeyim. Flutter SDK ve Dart programlama dilini kullanarak çapraz platform çalışan yapılacaklar listesi uygulamasıdır. Bu uygulamada, verileri devamlılığını sağlamak için SQLite3 kullandım. Uygulama hem iOS hem de Android işletim sisteminde çalışmaktadır. Neden Flutter’ı Seçtim? ·  Flutter ile uygulamanızda yaptığınız bir değişikliği hot reload özelliği ile hızlı bir şekilde görebilirsiniz. Yani compile etmek(derlemek) için artık uzun süreler beklemeye gerek yok. Örnek vermek gerekirse Flutter ile varsayılan olarak gelen increment uygulamasını android sdk ile çalıştırmak ortalama 3 dakika

İNSAN SİNİR SİSTEMİNİN TAKLİDİ: YAPAY SİNİR AĞLARI

Yapay sinir ağları; beynin bir işlevi yerine getirme yönteminin matematiksel olarak modellenmesi ile tasarlanan sistemlerdir. Yapay sinir ağları, paralel dağıtılmış ağlar, bağlantılı ağlar, nuromorfik ağlar gibi adlarla da tanımlanmaktadır. Yapay sinir ağlarının ortaya çıkışından kısaca bahsetmem gerekirse; ilk yapay sinir ağı modeli 1943 yılında bir sinir hekimi olan Warren McCulloch ve bir matematikçi olan Walter Pitts tarafından “ Sinir Aktivitesinde Düşüncelere Ait Bir Mantıksal Hesap ( A Logical Calculus of Ideas Immanent in Nervous Activity )” başlıklı makale ile ortaya çıkarılmıştır. Öncelikle insanlarda bulunan sinir hücresinin yapısını ele alalım. Dentrites (Dendritler): Dendritler dışarıdan uyartıları alan ve hücre gövdesine ileten yapılardır. Dendritlerin çok sayıda olması, hücrelerin pek çok nörondan sinyal alma kapasitesini arttırır. Nucleus (Çekirdek): Akson boyunca işaretlerin periyodik olarak yeniden üretilmesini sağlayan yapılardır. Axon (Akson): Akson,

WEB’I GÜÇLENDIREN PROTOKOL : HTTP

1990 yılından beri dünya çapında ağ üzerinde kullanılan bir iletişim protokolüdür. Http’nin açılımı “Hyper Text Transfer Protocol” yani “Hiper Metin Transfer Protokolü“dür. HTTP protokolü ağ üzerinden web sayfalarının görüntülenmesini sağlayan protokoldür. HTTP  protokolü  istemci (PC) ile sunucu (server) arasındaki alışveriş kurallarını belirler. Port olarak ise  80  portunu kullanır. İstemci sunucuya bir istek gönderir. Bu istek Internet Explorer, Google Chrome veya Mozilla Firefox gibi web browser’lar aracılığıyla iletilir. Sunucu bu isteği alır. Apache   veya IIS   gibi web  sunucu  programları aracılığıyla cevap verir. HTTP İLE İLETİŞİM Bu iletişim aslında sadece iki kelime üzerine kuruludur. Request, Türkçe anlamı ile istek ve diğeri de response yani cevap... Kullanıcı tarafından görüntülenmek istenen adresle birlikte, sunucuya bir request yani istek yollanmış olur. Bu istek, sunucu tarafından değerlendirilir. İşin cevap kısmında eğer kullanıcının girmesi