Bulut teknolojisi nedir, hangi alanlarda kullanılır ve ne gibi avantajları vardır bunlardan bahsedeceğim. Bilindiği üzere artık büyük dosya boyutlarıyla işlemler yapıyoruz, gerek çalışma ortamımızda gerekse normal hayatımızda birçok video, fotoğraf vb. gibi birçok verimizi telefonumuzda tabletimizde, bilgisayarımızda depoluyoruz. Ancak yeri geliyor kullandığımız cihazların kapasiteleri artık yetmiyor. Buradaki durumda karşımıza cloud yani bulut teknolojisi çıkıyor.
Bulut teknolojisi en yalın haliyle hiçbir kurulum gerektirmeyen web tabanlı uygulamalar ile işlemsel olarak kolaylık sunan online depolama hizmetidir. İnternet üzerinde barındırdığımız tüm uygulama, program ve verilerimizin sanal bir makine üzerinde yani en çok kullanılan adıyla bulutta depolanması ile birlikte internete bağlı olduğumuz cihazımızda her yerde bu bilgilere, programlara ve verilere kolaylıkla ulaşım sağlayabildiğimiz hizmetin tümüne bulut teknolojisi (cloud) adı verilmektedir.
Bulut Bilişim Ne Gibi Faydalar Sağlar?
Bulut bilişimin var olmadığı zamandan bu zamana konuşacak olursak önceden verilerimizi 2,5” ya da 3,5”lik HDD’ler üzerine backup(yedekleme) yaparak işlemlerimizi yürütüyorduk. Bireysel anlamda verilerimiz GB olarak yer tutsa dahi artık yüksek rakamlar üzerinden veriler depoluyoruz. Bir de bunları kurumsal firmalar, holdingler için düşünecek olursak akıl almayacak boyutlarda dosya boyutlarıyla yedekleme yaparak verilerin saklanması sağlanıyor. Bize fiziksel anlamda kullanılan HDD’lerden daha fazla depolama alanı, hızlı veri transferi ve bu yedekleme üzerinde maliyet tasarrufu yapabilme gibi bir takım olanaklar sağlıyor. Büyük şirketler için düşünecek olursak büyük bir iş yükünün bulut teknolojisi sayesinde hafiflediğini söyleyebiliriz.
Hızlı kullanım kolaylığı olan, bulut ile bilgisayarın etkileşimine izin veren, bilgisayar ve kullanıcısı ile arasındaki iletişimi sağladığı gibi bir arayüz ile bağlantı kurulabilmektedir. Bulut bilişim sistemleri API’ler ile kullanılmaktadır.
Kullanılan bulut teknolojisinde sanallaştırma, sunucuların ve depolama cihazlarının paylaşımına ve kullanımının artmasına olanak sağlamaktadır. Var olan sanal makine üzerindeki veriler kolaylıkla farklı bir makine üzerine transfer edilebilmektedir.
Bulut üzerinde çoklu yedekleme alanlarının kullanıldığını belirtmeyi isterim bu sayede güvenilirlik de artmış oluyor. İş devamlılığı için bu denli planlı yedek işlemi önemli rol oynuyor.
En basite indirgeyecek olursak bulut bilişim uygulamalarının bakımı oldukça kolaydır, neden derseniz her kullanıcın bilgisayarında kurulmasını gerektiren bir gereksinim yoktur ve farklı yerlerden erişim sağlanmaktadır.
Bu kadar çok tercih edilen bulut teknolojinin dezavantajları var mıdır?
İnternet ortamında saklamış olduğumuz verilerimize internet bağlantımızın olduğu her lokasyon üzerinden erişebileceğimizi söyledik. Peki, internet olmayan yerden dosyalarımıza erişebilecek miyiz? Ne yazık ki hayır. Eğer internet olan farklı bir yerdeyseniz ve kullanmış olduğunuz internet bağlantınız düşük hızda bir internet ise veri alış verişiniz de doğru orantılı olarak yavaş olacaktır. Kullanıcıların büyük çoğunluğu bulut teknolojisindeki güvenliğe önem vermektedir. Bulut erişiminize 2. kişiler tarafından açık bulunması durumunda erişim sağlanarak verilerinizin ele geçirilme olasılığı da yok değil. Bunun için bulut erişiminizi güçlü karakterdeki şifrelerle güvene alarak korumanızı arttırabilirsiniz.
En çok Önerilen Bulut Hizmetleri’ne örnek verecek olursam; iCloud, Google Drive, SkyDrive, Dropbox, Yandex.Disk günümüzde en çok kullanılan bulut teknolojisi sistemleridir.
Bulut Bilişim Tipleri
Bulut bilişim bir mikroçip ya da cep telefonu gibi tek parça bir teknoloji değildir. Bunun yerine sistem Software as a Service (SaaS), Infrastructure as a Service (IaaS) ve Platform as a Service (PaaS) olmak üzere üçe ayrılmaktadır.
Bir yazılımın ya da uygulamanın ödeme yapan müşterilere lisanslanması ve kullanılmasını sağlayan sistemler Software as a Service’dir. Microsoft’un Office 365 yazılımı en çok bilinen SaaS türlerinin başında gelmektedir.
Talep sonucunda işletim sisteminden sunuculara ve depolamaya kadar IP bazlı bağlantı ile sunulması Infrastructure as a Service’dir. Müşteriler ihtiyaçları olan herhangi bir yazılım ya da sunucu almaz bunun yerine kaynaklarını IaaS ile gidermektedir. IBM Cloud, Amazon AWS ve Microsoft Azure en popüler IaaS servisleri arasında yer almaktadır.
Son olarak üç katmanlı bu bulut sisteminin en kompleks katmanı Platform as a Service’dir. SaaS ile benzer özellikler taşısa da bu seçeneğin en büyük farkı çevrimiçi yazılım getirmek değil, çevrimiçi olarak getirilen yazılımın geliştirildiği platformdur. Amazon Web Services her ne kadar bir IaaS örneği olsa da AWS’nin altında yer alan Elastic Beanstalk hizmeti bir PaaS’dır.
Son olarak bulut teknolojisi kullanımı ilerlediğimiz yıllarda çok daha artacak, fiziksel anlamda hiçbir şekilde elle tutulur bir verimiz olmayacak kişisel ya da kurumsal tüm işlemlerimiz soyut olduğunu düşünebileceğimiz veriler olarak barınacaktır.
Yorumlar
Yorum Gönder